Λευκάδα

Λευκάδα

Λευκάδα

Η Λευκάδα είναι ένα από τα κύρια νησιά της ομάδας των επτά νησιών του Ιονίου που είναι γνωστά ως Επτάνησα. Βρίσκεται ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Κεφαλονιά.
Η Λευκάδα, με έκταση 302,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Επτανήσων με πληθυσμό 23.000 κατοίκους. Η Περιφερειακή ενότητα της Λευκάδας αποτελείται από πολλά μικρότερα νησιά (Μεγανήσι, Κάλαμο, Καστό, Σκορπιό, Σκορπίδι, Μαδουρή, Σπάρτη, Θηλειά, Κυθρό, Αρκούδι και τα μικρότερα νησιά γύρω από αυτά), με την πόλη της Λευκάδας ως πρωτεύουσά της. Αποτελείται από δύο Δήμους, τον Δήμο Λευκάδας (που περιλαμβάνει όλο το νησί καθώς και τα νησάκια Κάλαμο και Καστό) και τον Δήμο Μεγανησίου.
Το κλίμα του νησιού είναι μεσογειακό, με μεγάλη ηλιοφάνεια όλο το χρόνο. Οι χειμώνες είναι ήπιοι, αλλά βροχεροί. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά, αλλά ευχάριστα λόγω του δροσερού μαΐστρου.
Το εβδομήντα τοις εκατό της επιφάνειας του νησιού καλύπτεται από βουνά. Οι υψηλότερες κορυφές είναι τα Σταυρωτά (1.182 m), η Ελάτη (1.126 μ.), ο Αη-Λιάς (1.014 m) και το Μέγα Όρος (1.012 μ). Η δυτική ακτή του νησιού είναι αρκετά απότομη με πολλές μεγάλες, αμμώδεις παραλίες. Το τοπίο της Λευκάδας χαρακτηρίζεται από τα στενά οροπέδια, τις εύφορες κοιλάδες και τα φαράγγια. Διαθέτει πλούσια βλάστηση, που περιλαμβάνει ελιές, κυπαρίσσια, ποικιλία πεύκων, μια ειδική ποικιλία δρυός, αρωματικά βότανα και σπάνια λουλούδια.
Το νησί έχει πολλές φυσικές πηγές. Μία από τις πιο φημισμένες πηγές είναι της Κερασιάς στο Σύβρο.
Η ακτογραμμή της Λευκάδας είναι επίσης πολύ γραφική. Αποτελείται από εντυπωσιακές ακτές, χερσονήσους, ακρωτήρια και όρμους που αποτελούν εξαιρετικά φυσικά λιμάνια.
Παραλίες
Μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του κόσμου βρίσκονται στη Λευκάδα. Αυτές είναι το Πόρτο Κατσίκι, οι Εγκρεμνοί και το Κάθισμα. Υπάρχουν και άλλες λιγότερο ίσως γνωστές αλλά εξίσου όμορφες, για να απολαύσετε τα μπάνια σας στα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου: Μύλοι, Αη Γιάννης, Μικρός Γιαλός.

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν σε εκδηλώσεις, σπορ, τοπικά προϊόντα, σημεία ενδιαφέροντος, πατήστε πάνω στην αντίστοιχη λέξη.

Share this...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone